French follows – Confirmation
Summer 2025. Panzacchi et al. published the health effects of the world’s leading pesticide. It is terrible, carcinogenic, and highly toxic. Mammals were analyzed throughout their entire lives in a detailed, independent, and acclaimed study in the scientific journal Environmental Health (https://doi.org/10.1186/s12940-025-01187-2). In this, they fully confirm our findings, thirteen years earlier, published in 2012 in Food and Chemical Toxicology and then republished in Environmental Sciences Europe, Seralini et al. https://www.seralini.fr/wp-content/uploads/2018/04/Seralini-al.ESEU-RepublishedInVivo_June2014.pdf
Our work was initially highly publicized and then controversial due to Monsanto lobbyists, agencies that hastily authorized the product, and certain academies that quickly colluded with their offices, governments, all of which were passed off with frauds, as we explained, for « the » scientific community: https://www.amazon.com/Monsanto-Papers-Corruption-Grievous-Childrens-ebook/dp/B09G3KWQWN
Is this the main reason why Panzacchi et al. prefer not to cite us, not to face the controversy again, since they worked with two of my previous co-authors? The fact remains that the product used as the world’s leading herbicide is one of the most toxic, even though huge profits have made it appear virtuous and massively consumed alongside the majority of GMO foods.
The Italians’ credit is that they conducted the study from six days of gestation on females, then throughout their lives on their young, on large groups of rats, the same ones Monsanto had done, but with 40% of the product—the liars, glyphosate alone.
We did it with the entire pesticide, called Roundup, or we fed other animals with GMOs containing it, obtaining the same results. We started with an extremely low concentration in water of 0.1 micrograms/liter, which is allowed in tap water. The Italians tested higher, but still allowed, levels.
The important thing is that we have since thoroughly studied and understood why. Pesticides are made with petroleum-based carcinogens that remain in the product. Our taxes subsidize everything. The economic system is deadly to health and biodiversity.
A l’été 2025, Panzacchi et al. publient les effets du pesticide majeur du monde sur la santé. C’est terrible, cancérogène et très toxique. Les mammifères sont analysés pendant leur vie entière, dans une étude détaillée, indépendante, et saluée, dans la revue scientifique Environmental Health (https://doi.org/10.1186/s12940-025-01187-2). En cela, ils confirment totalement nos découvertes, treize années plus tôt, de 2012 publiés dans Food and Chemical Toxicology puis republiés dans Environmental Sciences Europe, Seralini et al. https://www.seralini.fr/wp-content/uploads/2018/04/Seralini-al.ESEU-RepublishedInVivo_June2014.pdf
Nos travaux avaient été d’abord très médiatisés puis controversés par les lobbys de Monsanto, les agences ayant autorisé hâtivement le produit, et certaines Académies qui ont réuni avec complicité rapidement leurs bureaux, les gouvernements, le tout se faisant passer avec fraudes que nous avons expliquées pour « la » communauté scientifique : https://www.fnac.com/a14978062/Gilles-Eric-Seralini-L-affaire-Roundup-a-la-lumiere-des-Monsa
C’est la raison principale pour laquelle Panzacchi et al. préfèrent ne pas nous citer, ne pas refaire face à la polémique, alors qu’ils travaillent avec deux de mes anciens co-auteurs ? Il n’en demeure pas moins que le produit utilisé comme principal herbicide du monde est un des plus toxiques, alors que les gros profits l’ont fait passer pour vertueux, et consommer massivement avec la majorité des OGM alimentaires.
Le mérite des italiens est d’avoir mené l’étude depuis 6 jours de gestation chez les femelles, puis la vie durant chez leurs petits, chez des groupes de rats importants, les mêmes que Monsanto l’avait réalisé, mais avec 40% du produit, les menteurs, le glyphosate seul.
Nous l’avions accompli avec tout le pesticide, nommé Roundup, ou nous avions nourri d’autres animaux avec des OGM qui en contenaient, mêmes résultats. Nous avions commencé avec une concentration dans l’eau extrêmement faible de 0,1 microgr/litre, autorisée au robinet. Les italiens ont testé des niveaux plus élevés, mais autorisés.
L’important est que nous avons depuis bien étudié et compris pourquoi. Les pesticides sont fabriqués avec des cancérogènes à base de pétrole qui restent dans le produit. Nos impôts subventionnent le tout. Le système économique est mortifère pour la santé et la biodiversité.